發新話題

錦鯉池過瀘問題

錦鯉池過瀘問題

我錦鯉池過瀘感覺不理想,現附圖片,各位師兄有什麼建議給我,先謝謝,附圖是我現在過瀘,有寫想改做法,希望能提出我的問題

附件: 您所在的用戶組需要註冊或登錄才能查看圖片和下載附件內容!
暺??ㄐ閮餃???

引用:
原帖由 lauhungkai 於 2017-9-25 14:33 發表
我錦鯉池過瀘感覺不理想,現附圖片,各位師兄有什麼建議給我,先謝謝,附圖是我現在過瀘,有寫想改做法,希望能提出我的問題
過瀘池平面圖,手畫好粗,應該睇得明
附件: 您所在的用戶組需要註冊或登錄才能查看圖片和下載附件內容!

回復 2# 的帖子

如果我設計就會做高的,好似瀑布流落黎,這樣有2个好處,1)屎不會浸泡在棉中,令水質冇咁快變壞...2)由高處流落水花可以增加水中氧氣... .

引用:
原帖由 3605524 於 2017-9-26 17:47 發表
如果我設計就會做高的,好似瀑布流落黎,這樣有2个好處,1)屎不會浸泡在棉中,令水質冇咁快變壞...2)由高處流落水花可以增加水中氧氣... .
現在水不清,我是有考盧由高而下,但因做高是泵的流量會河少左,因現在水泵揚程只有5米,如果過瀘池再加高一米,水流量會少1/3,亦考瀘過挖深D,但再深會挖列下水道,現在如要加高做梯級流水,咁亦可以做到,只要搵到口徑110MM增壓泵就的

附圖水真不清,如果有日搞得清,我成功感就好正
照片中的錦鯉大細是3吋-12吋左右

回復 4# 的帖子

係室外水係難比較清,除左換完水啦!
而且你全天候開晒,冇遮冇擋……

引用:
原帖由 3605524 於 2017-9-26 23:14 發表
係室外水係難比較清,除左換完水啦!
而且你全天候開晒,冇遮冇擋……
我都未見過戶外池會好清..除左洗池果日...

發新話題