14 12
發新話題

48x24x25魚缸用幾大流量水泵

48x24x25魚缸用幾大流量水泵

4000L可以嗎?

引用:
原帖由 恒一 於 2018-1-26 14:23 發表
4000L可以嗎?
照計出來數值差不多430LIT水再X 10-12倍的話,5000或以上比較合適,上水泵黎講越大流量對水質黎講只會更好....

引用:
原帖由 3605524 於 2018-1-26 15:29 發表

照計出來數值差不多430LIT水再X 10-12倍的話,5000或以上比較合適,上水泵黎講越大流量對水質黎講只會更好....
師兄,抽水頭係咪冇上水泵咁好?缸350升水用4800L抽水頭ok嗎?唔上用上水泵,陶宝有6800L抽水頭買,要唔要咁大流量?
白绵有冇分底面?簿密绵邊面向上?

引用:
原帖由 afa 於 2018-1-31 00:29 發表
師兄,抽水頭係咪冇上水泵咁好?缸350升水用4800L抽水頭ok嗎?唔上用上水泵,陶宝有6800L抽水頭買,要唔要咁大流量?
白绵有冇分底面?簿密绵邊面向上? ...
抽水頭係指放水面泵,只有喉管放入缸中?類似鉄人頭个種對嗎?
以我用過呢類鉄人頭話有4000lit流量,但係實際可能不足,如果同另一種潛水泵4000比較一定差過潛水泵。
350升水用4800升當然可以啦!不過大陸泵流量係咪如所寫4800升咁足呢?
棉係冇分底面……

引用:
原帖由 3605524 於 2018-1-31 16:50 發表

抽水頭係指放水面泵,只有喉管放入缸中?類似鉄人頭个種對嗎?
以我用過呢類鉄人頭話有4000lit流量,但係實際可能不足,如果同另一種潛水泵4000比較一定差過潛水泵。
350升水用4800升當然可以啦!不過大陸泵流量係咪如 ...
想問下 40X20X20 用5000上水泵  會唔會對水質更好  現在用3200

引用:
原帖由 wai_513 於 2018-2-4 13:26 發表

想問下 40X20X20 用5000上水泵  會唔會對水質更好  現在用3200
水行多幾個循環當然會好D..但問題係每個環節都係會有極限...好似你本身缸水260升計..由3200L 泵升到5000L...水穿過棉既次數多左, 咁棉既耐用性就會低左, 即係棉既組織會沒咁好, 咁平均棉既物理過濾能力就會相同低左...如果只係加強水循環而沒改變其他環節去配合, 可能會物極必反..

引用:
原帖由 nut30 於 2018-2-4 15:58 發表

水行多幾個循環當然會好D..但問題係每個環節都係會有極限...好似你本身缸水260升計..由3200L 泵升到5000L...水穿過棉既次數多左, 咁棉既耐用性就會低左, 即係棉既組織會沒咁好, 咁平均棉既物理過濾能力就會相同低 ...
岩岩換左5000 感覺好左好多  以後勤D換棉

引用:
原帖由 wai_513 於 2018-2-4 18:10 發表

岩岩換左5000 感覺好左好多  以後勤D換棉
你用緊乜野棉做過濾?

回復 8# 的帖子

加厚棉 同密度棉

引用:
原帖由 wai_513 於 2018-2-5 07:12 發表
加厚棉 同密度棉

14 12
發新話題